津田かぶ Tsuda kabu

ダイアンクライス広報室

2019年12月19日 08:29


日本では漬物はお歳暮や年始の贈答品として人気がある。
In Japan, pickles are popular as gifts for year-end and New Year holidays.

松江市の大橋川沿いなどで栽培される伝統野菜「津田かぶ」の漬物の出荷が最盛期を迎えている。The shipment of pickles of the traditional vegetable “Tsuda Kabu” grown along the Ohashi River in Matsue City is at its peak.

津田かぶは江戸時代、松江藩松平家によって栽培が奨励され、大橋川南部の旧津田村で広まった。Tsuda turnips were encouraged to grow by the Matsue Tomatsu family in the Edo period and spread in the former Tsuda village in the southern part of the Ohashi River.

津田かぶは表面の鮮やかな赤紫色と勾玉のような形が特徴。
The Tsuda turnip is characterized by vivid reddish purple on the surface and a shape like a magatama.

勾玉は湾曲したコンマ型のビーズです。
これらは幸運をもたらすことになっています。
Magatama are curved, comma-shaped beads.
These are supposed to bring good luck.